Välj rätt fiskekläder efter fiskemetod och plats

  1. Home
  2. /
  3. fiske
  4. /
  5. utrustning
  6. /
  7. Välj rätt fiskekläder efter fiskemetod och plats

Välj rätt fiskekläder efter fiskemetod och plats

Posted in : fiske, utrustning on by : Bernardo Dietrich DVM

Rätt fiskekläder är avgörande för en lyckad fisketur. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer fiskekläder, inklusive fiskemetod, plats och väderförhållanden. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur du väljer rätt fiskekläder för dina behov.

Fiskemetod

Olika fiskemetoder kräver olika kläder. Om du fiskar från en båt behöver du kläder som tål vind och vatten, och som ger bra rörelsefrihet. Om du fiskar från land behöver du kläder som är bekväma att sitta och röra sig i under längre perioder. Om du fiskar med flugspö behöver du kläder som inte fastnar i spöet.

Plats

Fiskemiljön påverkar vilka kläder som är lämpliga. Om du fiskar i tropiska klimat behöver du kläder som skyddar mot solen och som andas. Om du fiskar i kalla eller isiga vatten behöver du kläder som håller dig varm och torr.

Val av material

När du väljer fiskekläder är det viktigt att tänka på materialet. Vissa material är mer vattentäta och andas bättre än andra. Goretex är ett populärt material som är både vattentätt och andas bra. Det finns också material som är behandlade för att vara vattentäta, men som inte andas lika bra. Bomull är ett material som inte är bra för fiskekläder eftersom det suger åt sig vatten och tar lång tid på sig att torka.

Val av ytterplagg

Det viktigaste ytterplagget vid fiske är jackan. En bra jacka ska vara vattentät och andas bra. En fisketjacka ska också ha en huva som går att justera så att den sitter tätt runt huvudet och skyddar mot regn och vind. Andra viktiga ytterplagg är byxor, skor och handskar.

Val av underkläder

Förutom ytterkläder är det viktigt att ha rätt underkläder vid fiske. Underkläder som andas och transporterar bort fukt från huden är viktiga för att hålla dig torr och varm. Material som polyester och ull är bra val för fiskeunderkläder.

Att välja rätt fiskekläder är viktigt för en lyckad fisketur. Genom att tänka på fiskemetod, plats, material och val av ytter- och underkläder kan du hitta de kläder som passar bäst för dina behov.

Några saker att undvika

När det gäller fiskekläder finns det också några saker att undvika. Undvik kläder med för mycket logotyper eller reflexer eftersom det kan skrämma bort fisken. Undvik också kläder med för många fickor eller dragkedjor som kan fastna i spöet eller annan utrustning.

Ett annat tips är att investera i högkvalitativa fiskekläder som är slitstarka och hållbara. De kan vara dyrare än vanliga kläder, men de håller längre och ger dig bättre skydd under lång tid.

Avslutningsvis

Sist men inte minst, kom ihåg att anpassa dina kläder efter säsong och väderförhållanden. Det kan vara bra att ha flera olika uppsättningar av fiskekläder för olika säsonger och väderförhållanden. Genom att välja rätt fiskekläder kan du fokusera på att fånga fisk istället för att tänka på obehagliga kläder eller dålig komfort under fisketuren.